پرستار صلیب سرخ2024-07-21

بهداشت کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در ایران کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در ایران

صلیب سرخ و هلال احمر و شورای پرستاران بین‌المللی از دولت‌ها می‌خواهند که به تضمین ایمنی و حمایت از پرستاران و دیگر کارکنان بهداشتی، مخصوصاً در مناطق کم برخوردار، حادثه‌خیز و جنگ‌زده متعهد باشند. تنها با تضمین سلامت و ایمنی کارکنان مراقبت درمانی است که ما (به صورت جمعی و جهانی) می‌توانیم یک واکنش درمانی مناسب را در زمان کووید ۱۹ تضمین کنیم. کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ از دولت‌ها و جوامع می‌خواهد به اطلاعات نادرستی که موجب این حوادث می‌شوند رسیدگی کنند، و تضمین کنند که تمامی کارشناسان حوزۀ مراقبت‌های درمانی در محیط کاری امنی فعالیت کنند. اقدامات محکم و قاطع در این خصوص می‌توانند خطر حمله به کارکنان بهداشتی، بیماران و مراکز درمانی را کاهش دهند. تعداد کارکنان بیمارستان صحرایی حدود 30 کارشناس بشردوستانه از جمعیت‌های ملی مختلف، کارکنان مقیم و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ خواهد بود و شامل جراحان، پزشکان، متخصصان بیهوشی، پرستاران، تکنسین‌ها، مهندسان، کارکنان تدارکات و مدیران خواهد بود. این بیمارستان صحرایی در واقع ادامه بیش از 15 سال فعالیت درمانی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در غزه است.

در 1989 م صلیب سرخ آمریکا ستاره سرخ داود را به عنوان یک نهاد خواهر به رسمیت شناخت و از سال 1990 شروع به مذاکره با تک تک کشورها کرد تا نظر آنان را برای پذیرش عضویت ستاره داود در صلیب سرخ جهانی جلب نماید. دولت آمریکا از 1997 هزینه‌ها و مخارج این مسأله را متحمل شده و از سال 1998 فرستادگان صلیب سرخ آمریکا به شکل گسترده‌ای به کشورهای مختلف سفر کردند تا نظر آنان را جلب نمایند. ستاره سرخ داود اسرائیل از صلیب سرخ جهانی درخواست کرد به دلیل عدم استفاده دولت ایران از نشان شیر و خورشید، صلیب سرخ جهانی آن را حذف وستاره سرخ داود را جایگزین آن کند. صلیب سرخ جهانی نیز درخواست اسرائیل را به دولت ایران ارسال و نظر ایران را خواستار شد. خوشبختانه نمایندگی دولت ایران در ژنو این درخواست را رد و اعلام کرد، ایران کماکان شیر و خورشید سرخ را قبول دارد، اما فعلا استفاده از آن را مسکوت گذاشته است.

ستاره داوود سرخ توسط پرستار داوطلب، کارن تنن‌بام در سال۱۹۳۰ با تنها شعبه موجود در تل آویو تأسیس گردید. پنج سال پس از افتتاح شاخه‌های دیگر از این سازمان در حیفا و اورشلیم، در سراسر اسرائیل این شعبه‌ها تأسیس شد که نه تنها به یهودیان، بلکه به اعراب نیز خدمات پزشکی ارائه می‌کرد. هادی غروی در سال ۲۰۰۱ به پاس ده‌ها سال تلاش دلسوزانه برای نجات جان انسان‌های مدال پرستار داوطلب نمونه‌ی جهان را از صلیب سرخ دریافت کرد. همچنین او نشان فلورانس نایتینگل را به خاطر ۴۰ سال خدمات بشر دوستانه به مردم کشورهای مختلف دریافت کرد. این گونه بود که همه‌ی مردم جهان این مرد را به خاطر از خود گذشتگی‌اش شناختند.

مدیرانی که درک درستی از شدت این مشکلات ندارند و از کارکنان پشتیبانی نمی‌کنند، استرس کارکنان را افزایش می‌دهند. در بررسی‌های اخیر مشخص شد که پرستاران در شرایط محیطیِ به‌طور کلی بَد، کار می‌کنند. برخی از حوزه‌های قضایی دارای قوانینی هستند که نسبت‌های مشخصی برای نسبتِ شمارِ پرستاران به شمارِ بیماران تعیین می‌کنند. پرستاران می‌توانند به صورت موقت مانند انجام شیفت‌های بدون قرارداد در محیط‌های مختلف کار کنند که گاهی به عنوان پرستاری روزانه، پرستاری آژانس یا پرستاری مسافرتی شناخته می‌شود. پرستاران به عنوان پژوهشگر در آزمایشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی کار می‌کنند.

در حالی که برخی از بیمارستان های سوئیس اعلام می کنند که مدرک زبان انگلیسی برای استخدام در این کشور کافی است، اما این مدرک به تنهایی برای دولت قابل قبول نیست. در نهایت، این دولت است که تعیین می کند که آیا درخواست ویزای شما قبول می شود یا خیر. جنگ‌هایی که استفاده از سلاح گرم درآنها عمومیت یافته و صحنه‌های جنگ را از میدان‌های کوچک محلی به بخش‌های بزرگی از یک یا چندکشور کشانده بود. تا قبل از بکارگیری سلاح‌های گرم، احتیاج به چنین مؤسساتی کمتر احساس می‌شد، ولی استفاده از سلاح گرم در جنگ و کشتار مردم بی دفاع و خرابی‌های ناشی از آن مردم را با خطر مرگ و جراحات و بیماری‌های واگیر رو به رو می‌کرد. مصداق عینی چنین رویکرد ویران‌گری جنگ کریمه (سال 1854م.) است که ورد زبان اروپائیان بود.

این پرستار که دانش آموخته‌ی دوره‌ی اول کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌باشد نیز مدال فلورانس نایتینگل را دریافت کرده است. آقای رامین کهن با ۲۳ سال سابقه‌ی پرستاری و حضور در مناطق مختلف جهان مانند، اردگاه‌های جنگی کشورهای مختلف و مناطق زلزله زده‌ی مختلف در سال ۲۰۱۵ موفق به دریافت این مدال شده است‌. این زن که معروف ترین پرستار زن ایران نیز می‌باشد، خانم فاطمه توانایی است. فاطمه توانایی که به بلبل ایرانی فلورانس معروف اولین زن ایرانی می‌باشد که در سال ۱۳۱۰ وارد رشته‌ی پرستاری شد. این بانو بعد از فارق‌التحصیلی سال‌های زیادی از عمر خودش را در بیمارستان‌های مختلف صرف انجام وظیفه و نجات جان مردم کرده‌ است. هدف اصلی این دایره و سایردوایر اتحادیه کمک و همکاری با جمعیت‌های ملی صلیب سرخ برای رفع احتیاجات مختلف آنان بود.

برای مداوای بیماران و مجروحان جنگی به اندازه کافی پزشک یافت می‌شد. هانری دونان با مشاهده اوضاع اسف بار ناشی از جنگ، به یاد فلورانس نای تینگل (بانوی چراغ به دست) افتاد که درمیدان‌های جنگ کریمه فداکاری کرده بود. از این رو، بلادرنگ دست به کار شد و همراه چند خارجی حاضر در شهر کاستیک لیون گروهی را تشکیل داد. اعضای گروه، زخمیان را جا به جا کردند و برای پانسمان زخم‌ها و آلام مجروحان اقدام کردند. هانری دونان مجبور بود کالسکه‌چی خود را به شهر پرسیا بفرستد و وسایل زخم بندی را از آنجا فراهم آورد. برای دوستان خود در ژنو و ایتالیا نامه نوشت و از آنان برای خرید توتون و وسایل زخم بندی تقاضای کمک کرده و به دنبال آن در اغلب شهر‌های سوئیس و ایتالیای آن روز، جمعیت‌های خیریه تشکیل شد و برای او وسایل زخم بندی و هدایا ارسال می‌کردند.

این مدرسه تلاش می‌کرد که با یک دوره آموزشی حداقلی سه‌ماهه برای پرستاران برگزار کند. در اتریش جوزف دوم اصلاحات اتریش را سامان داد و در سال ۱۷۸۴ بیمارستان عمومی وین آغاز به کار کرد. با توجه به اینکه نیازهای بهداشتی روز به روز در غزه افزایش می‌یابد، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ درخواست خود را برای حفاظت ازامکانات پزشکی تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه تکرار می‌کند. سازمان نظارت کننده بر پذیرش پرستاران بین المللی در سوئیس، صلیب سرخ این کشور است. در حال حاضر کمبود قابل توجه پرستار در سوئیس وجود دارد و یکی از دلایل اصلی این موضوع، شرایط سخت برای مهاجرت پرستاران به این کشور است. یکی از شروط لازم برای همه متقاضیان، تسلط به یکی از زبان های ملی (ایتالیایی، فرانسوی و یا آلمانی) سوئیس است و هیچ استثنایی در این مورد وجود ندارد.

پرستاران، مراقبت‌های خود را شخصی‌سازانه بر اساسِ نیازهای بدنی، احساسی، روانی، فکری، روحی و اجتماعیِ مددجویان ارائه می‌کنند. کارکردِ منحصربه‌فردِ پرستار، کمک به فردِ بیمار یا سالم در انجامِ آن دسته از فعالیت‌هایی است که به سلامتی یا بهبودی او (یا مرگِ کم‌دردترِ او) کمک می‌کند که اگر قدرت، اراده یا دانشِ لازم را داشت بدونِ کمک انجامشان می‌داد. پرستاری، به‌کارگیریِ سنجش بالینی است در ارائهٔ مراقبت برای توانمندساختنِ افراد برای بهبود، حفظ یا بازیابیِ سلامت، مقابله با مشکلات سلامتی، و دستیابی به بهترین کیفیت ممکن زندگی، فارغ از بیماری یا ناتوانی، تا زمان مرگ. هفده همکار هلال احمر در حین انجام وظیفه جان خود را از دست داده‌اند و تأسیسات حیاتی آسیب دیده است. با این حال، داشتن تجربه کاری مرتبط می تواند چشم انداز شغلی شما را افزایش دهد و شما را به کاندیدای جذاب تری برای موسسات مراقبت های بهداشتی سوئیس تبدیل کند.

این موارد، شامل بیمارستان ها، کلینیک ها، خانه های سالمندان و آژانس های مراقبت های بهداشتی در خانه می شود. تقاضا برای پرستاران در سراسر بخش مراقبت‌های بهداشتی وجود دارد و یافتن فرصت‌های شغلی در محیط‌های مختلف را ممکن می‌سازد. در حالی که داشتن تجربه کاری در مراقبت های بهداشتی می تواند مفید باشد، اما همیشه برای مهاجرت پرستار به سوئیس الزامی نیست. مهاجرت پرستار به سوئیس، فرصتی منحصر به فرد برای متخصصان مراقبت های بهداشتی است، اما نیاز به آمادگی دقیق و رعایت الزامات خاص دارد. پرستاران باید از طریق یک سری مراحل اداری از جمله تأیید و ترجمه مدارک خود، مهارت در زبان محلی و پیروی از قوانین مهاجرت سوئیس را طی کنند. برای شروع فرآیند مهاجرت، پرستاران ایرانی متقاضی کار در سوئیس باید مجموعه ای جامع از مدارک را جمع آوری کنند.

این بیرق بر سر ابنیه مؤسسات شیر و خورشید سرخ در مواقع اعیاد و جشن‌ها نصب خواهد شد و به علاوه در موقع حرکت و دستجات صحیه شیر و خورشید سرخ در مواقع جنگ و دفع آفات همراه آنها خواهد بود. مسئولان ستاد جنگ تحمیلی در اهواز به ما گفتند جایی نزدیکی‌های شوشتر وجود دارد که آمریکایی‌ها در آنجا کمپی درست کرده‌اند تا اتوبانی را از بندر ماهشهر به دریای خزر بسازند. این درحالی بود که عراق در ۱۴ کیلومتری دزفول قرار داشت و مرتب منطقه را بمباران می‌کردند. گاهی هواپیماهای جنگنده عراقی آنقدر در ارتفاع پایین پرواز می‌کردند که چهره خلبان را می‌دیدیم. پرستاران و امدادگران قدیمی خوب می‌دانند در این شرایط نصب این تعداد چادر چقدر دشوار است و تقریباً در این زمان ما کار محال را ممکن کردیم.

این فرآیند، همچنین ممکن است شما را ملزم به قبولی در آزمون مهارت زبان و ارزیابی مهارت کند. در حالی که کار، از جنبه های مهم مهاجرت است، آسایش و رفاه شخصی به همان اندازه حیاتی است. سوئیس طیف وسیعی از گزینه های مسکن، مانند آپارتمان های مدرن در شهرها و یا در حومه شهر را ارائه می‌دهد. هنگام انتخاب محل زندگی، نزدیکی به محل کار، حمل و نقل عمومی و امکانات رفاهی خود را در نظر بگیرید. در این مقاله از سایت شرکت مهاجرتی الست گروپ، قصد داریم درباره مهاجرت پرستار به سوئیس، توضیح می دهیم. موسسه علمی فرداد دانش پاسارگاد ارائه دهنده خدمات مهاجرت تحصیلی و اخذ پذیرش تحصیلی از بهترین دانشگاه های اروپا به دانش آموزان و دانشجویان مستعد و علاقمند به پبشرفت تحصیلی و ادامه تحصیل در معتبرترین دانشگاه های بین المللی می باشد.

هدف این تلاش‌ها پشتیبانی و کمک به کارهای ضروری انجام شده توسط جمعیت هلال احمر فلسطین در ارائه مراقبت‌های اضطراری است. جامعه پرستاری همیشه و در همه‌ی اتفاق‌های ناگوار کنار مردم بوده‌اند و برای نجات جان دیگران از جان خودشان گذشته‌اند. پرستاران زیادی در حین انجام وظیفه دچار سانحه شده‌اند یا برای نجات جان دیگران جان خود را فدا کرده‌اند. اما وقتی می‌خواهیم موفق ترین پرستاران ایران را بشناسیم به یک نام می‌رسیم. هادی غروی که مردم پرستاران ایرانی را به نام این بزرگ مرد می‌شناسد.

دوره ی H.E.L.P. در سال 1986 توسط کمیته ی بین المللی صلیب سرخ و برای تقویت کار حرفه ای در برنامه های بشردوستانه ی امدادی که در شرایط اضطراری اجرا می شوند ایجاد شد. شایع‌ترین عاملان آزار و اذیت یا قلدری برای دانشجویان پرستاری، پرستارانِ ثبت نام شده از جمله مربیان و تسهیل‌گران بالینی هستند.[۹۷] با این حال، عاملِ اصلی خشونت در محیطِ کار علیه پرستاران، بیماران بودند. ۸۰ درصد از حوادث خشونت‌آمیزِ جدی در مراکز بهداشتی-درمانی توسطِ بیماران بوده‌اند. پرستاران می‌توانند به عنوان مشاور در صنایع مراقبت‌های بهداشتی و بیمه‌ها عمل بکنند. بیشترِ پرستاران در پشتیبانی از سلامتِ بیمار کار می‌کنند و در حوزه‌های بالینی و اداری یاری می‌رسانند.[۸۵] برخی وکیل هستند و برخی دیگر به عنوان مشاور پرستار قانونی با وکلای دادگستری کار می.

ژنو – پرستاران و دیگر کارکنان بخش مراقبت‌های درمانی در خط مقدم مبارزه با کووید ۱۹ برای تلاش‌های نجاتبخش و فداکاری‌های شخصی‌شان در بحبوحۀ افزایش خطرات مراقبتی (و در بعضی مکان‌ها در میان هجوم، آزار و اذیت و حملات) شایستۀ تشکر و تمجید هستند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) سال 2020 را برای گرامیداشت 200اُمین سالگرد تولد فلورانس نایتینگل «سال جهانی پرستار و ماما» نام نهاده است. به گفتۀ این سازمان، امسال جهان به 9 میلیون پرستار و مامای بیشتر نیاز دارد اگر بخواهد تا سال 2030 به پوشش جهانی سلامت دست یابد. در طول دوره، شرکت کنندگان تشویق می شوند تا تجربیات میدانی خود را با دیگران در میان گذارند. این دوره زمینه ی لازم را برای دستیابی به رویکردهای مشترک در خصوص بهداشت عمومی در بین سازمانهای بشردوست فراهم کرده و در نتیجه به هماهنگی بهتر برنامه ها در حین انجام عملیات ضروری کمک می کند. در ارائهٔ مراقبت، پرستاران یک «برنامهٔ مراقبتِ پرستاری» را اجرا می‌کنند که با استفاده از «فرایند پرستاری» تعریف شده است.

از بچه‌های جهادی خبر رسید که در انباری نزدیکی شوشتر قوطی‌های زیادی هست که نمی‌دانند داخلش چیست. بررسی کردم و متوجه شدم قوطی‌های شیرخشک است و اینگونه تا یک سال مشکل شیرخشک را در اردوگاه حل کردیم. چندین بار از طرف هلال احمر همدان درخواست کردند که نیاز به حضور من دارند ولی هر بار که مطرح می‌کردیم با اعتراض مردم اردوگاه روبه رو می‌شدیم. چون ارتباطم با آن‌ها آنقدر دوستانه بود که نمی‌توانستیم از هم دور شویم. طی ۱۸ ماهی که در اردوگاه بودم فقط چند بار برای دیدن خانواده‌ام به همدان رفتم.

پرستاران در محیط‌های مختلف مانند بیمارستان‌ها، خانه‌های مراقبت، خدمات خانگی و مراکز تحقیقاتی کار می‌کنند. این حرفه دارای اصول اخلاقی از جمله ارائه مراقبت‌های باکیفیت، حفظ کرامت بیماران، و همکاری با سایر متخصصان است. دلیل مهم دیگری که مانع استفاده ایران از هلال ماه و یا صلیب سرخ به عنوان نشان «سازمان امدادرسانی بین‌المللی» و «امورات صحی» و بهداشتی می‌شد، مسأله ایجاد پایگاه‌های قرنطینه و «صحی» در مرزهای ایران بود و از مسائل مورد مناقشه میان ایران و عثمانی و انگلستان به شمار می‌رفت. تاریخ فراموش نکرده است که سال 1903 در کنفرانس بین‌المللی صلح در پاریس ایجاد یک پایگاه قرنطینه در جزیرة هرمز برای جلوگیری از وبا و طاعون مورد تصویب قرار گرفت. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران نیز به عنوان یکی از قدیمی‌ترین اعضای اتحادیه جمعیت‌های صلیب سرخ، علاوه بر عضویت در هیأت‌های مشورتی امداد، پرستاری و کمیسیون امور مالی، ریاست هیأت مشورتی بهداشت و امور اجتماعی را بر عهده داشت. پرستاری مدرن در قرن نوزدهم میلادی در آلمان و بریتانیا شروع شد و در سال ۱۹۰۰ در سراسر جهان گسترش یافت.

سوئیس دارای جمعیت متنوعی است و این تنوع به محیط مراقبت های بهداشتی نیز گسترش می یابد. قانون های حاکم بر مهاجرت پرستاران ایرانی به کشور سوئیس، چند وجهی است. اولاً، آنها باید از سیاست های مهاجرتی سوئیس پیروی کنند، که ممکن است شامل اخذ مجوز کار یا ویزا باشد. کسانی که علاقه مند به کار در دانمارک هستند، در اولین قدم باید تمام مدارک تحصیلی و دیگر مدارک مورد نیاز را به مراجع قانونی مربوطه (سازمان امنیت بیماران دانمارک) ارائه دهند. در صورت تایید، به افراد سه سال فرصت داده می شود تا بقیه مدارک لازم را برای کسب اجازه کار دائمی در دانمارک آماده کنند. در صورت اخذ پذیرش از یکی از مراکز درمانی سوئیس، همه پرستاران ملزم به گذراندن دروس جبرانی و یک دوره کارآموزی شش ماهه هستند.

جمعیت، از همان سال رسمیت یافتن (1302) به عضویت اتحادیه بین المللی صلیب سرخ در آمد. در سال 1329خ پس از شرکت در انتخابات کنفرانس حکام اتحادیه‌های صلیب سرخ، در میان12 عضو منتخب به عنوان عضو شورای اجرایی انتخاب شد و رتبه چهارم را احراز کرد. پس ازآن، از جمله فعال‌ترین مؤسسات عضو اتحادیه بین‌المللی صلیب سرخ بود24 ولی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به اقتضای شرایط انقلابی، شور و شوق زدودن همه نشانه‌های بازمانده از رژیم پهلوی فراگیر بود. شرایط حاکم بر فضای اوایل انقلاب چنین رویکردی را توجیه می‌کرد؛ اما، در این میان یک مسأله مغفول ماند و مرز مخالفت با رژیم پهلوی و آنچه با هویت ایرانی و سرزمین ایران پیوند دیرینه داشت، مشخص نشد. شرایط و فضای انقلاب ایجاب می‌کرد که پیشنهاد تغییر نام مانند تغییر نام کرمانشاهان به باختران و ...

• در افغانستان، مهم‌ترین مرکز ایزولاسیون کووید19 به دلیل درگیری فیزیکی میان بستگان یک بیمار که فوت کرده بود و پرسنل درمانی برای یک نیم روز بسته شد. از 611 حادثه در بیش از 40 کشور، بیش از 20درصد شامل ضرب و شتم فیزیکی، 15درصد حوادث مربوط به تبعیض بر اثر ترس، و 15درصد آزار و اذیت یا تهدید کلامی بوده‌اند. از آنجا که این آمار تنها برگرفته از حوادث شناخته شده است جای نگرانی است که به احتمال زیاد آمار واقعی بسیار بیشتر باشد. برای اطلاع از مراحل مهاجرت تحصیلی و اطلاع از شرایط و مدارک مورد نیاز برای تحصیل خارج از کشور و اخذ بورسیه های تحصیلی ، و مشاوره رایگان تحصیل در خارج از کشور با ما در ارتباط باشید. اصولاً تمایل انسان به انجام امور خیر و به یادگار گذاردن آثار نیک و جاویدان، معلول عواملی است که می‌توان آنها را به دو قسم مادی و معنوی تقسیم کرد.

همه با همکاری صمیمانه و نزدیک برای نیل به یک هدف (که توسعه اندیشه صلیب سرخ بود) تلاش می‌کردند. تا اواخر قرن نوزدهم میلادی و حتی تا ۲۵ سال پس از آغاز قرن بیستم حرفه‌ای به نام «پرستاری» در ایران وجود نداشت.در سال ۱۹۲۵ میلادی نخستین آموزشگاه پرستاری در ایران توسط یک هیئت مذهبی خارجی در شهر تبریز و سپس در ارومیه و همین طور شهرهای دیگر گشایش یافت. پرستارانی که به جوامع آسیب‌پذیر در مناطق فقیر جهان خدمت می‌کنند نیز به ویژه به واسطۀ کووید ۱۹ در معرض خطر هستند. خانم کندی گفت آنگونه که مشخص است، نام‌گذاری سال ۲۰۲۰ میلادی به عنوان «سال جهانی پرستار و ماما» توسط مجمع بهداشت جهانی نمایشی آگاهانه از تقدیر بود. سیستمهای بهداشتی در شرایط اضطرار شامل مهندسی محیط، اقدامات امنیت اقتصادی خانوار و غذا، مراقبت درمانی اولیه، خدمات بهداشت روانی و مراقب درمانی پیشگیرانه و درمانی ثانویه می گردد. اینها خدمات اجتماع محور و همینطور واکنش امدادی بین المللی را در بر می گیرند.

• شرایط محیطی مناسب برای وقوع یا مقاوم شدن عوامل مختلف بیماری زا؛• روشهای اصلی تأمین آب در شرایط اضطراری، درمان آب سیاه، دفع زباله، کنترل برداری، پناهگاه اضطراری و کمک رسانی برای تأمین انرژی. تأمین مقدار کافی آب پاکیزه در هر اقدام اضطراری یکی از اولویتهای بی چون و چرا ست. وضعیت نامناسب بهداشتی، ازدحام جمعیت و آفات، اصلی ترین علل مرگ و میر در شرایط اضطراری هستند. • در فیلیپین، یک کارمند درمانی و پسرانش پس از آنکه مورد اذیت و آزار و تبعیض قرار گرفتند و برق خانه‌شان توسط همسایگان قطع شد مجبور به ترک خانه شدند. • در پاکستان، پزشکان در یک بیمارستان پس از آنکه یک بیمار به علت کووید19 فوت کرد به صورت کلامی و فیزیکی مورد حمله قرار گرفتند. بستگان فرد فوت شده، در حالی که فریاد می‌زدند «ویروس کرونا فریب است» وارد منطقۀ پرخطر شدند.

سرانجام با تلاش ممتازالسلطنه، شیر و خورشید سرخ برای امداد رسانی و کمک‌های انسان دوستانه مورد تأیید صلیب سرخ جهانی قرار گرفت؛ اما دولت‌های بزرگ از این رویکرد خشنود نبودند. ایران قبلأ در سال 1903 نیز، با دولت عثمانی بر سر این مسأله اختلاف پیدا کرده بود. هنگامی که بندر بوشهر به عنوان بندر صحی رسمی ایران اعلام شد، دولت عثمانی اعلام کرد، چون زمان«قرانتیین» به عهده صندوق حفظ الصحه استانبول گذاشته شده، باید اطباءآن نیز، به عهده و نظارت عثمانی باشد که در آن کنفرانس با مخالفت دکتر امیر اعلم نماینده ایران رو به رو شد. نباید فراموش کرد که آن سال‌ها مقارن تقسیم ایران به دو منطقه تحت نفوذ روس و انگلیس و چشم داشت عثمانی‌ها به بقیه خاک کشور بود، از این رو، ایران سعی داست برای حفظ تمامیت ارضی خود از هر بهانه و فرصتی استفاده کند. بنابراین، بحث صلیب سرخ و یا شیر و خورشید سرخ نیز در چنین چارچوبی جریان داشت، ولی به تدریج بعد اجتماعی آن اهمیت می‌یافت.

سوءتغذیه، درآمد نامناسب و عدم وجود امنیت اقتصادی در خانوار از جمله مشکلات جدی در شرایط اضطراری هستند. ذخیره ی ناکافی مواد غذایی و افزایش فقر، خطرهای بهداشتی گوناگونی ایجاد می کنند. برنامه ریزی درست برای پیاده سازی برنامه، نظارتِ درخور و ارزیابی مؤثر از نیازها و محدودیتها برای یک برنامه ی واقع بینانه و عملی ضروی هستند. دوره ی H.E.L.P. یک دوره ی دو هفته ای است که بر فعالیت های بهداشت عمومی، بیماریهای مسری، دانش بیماریهای واگیردار، حقوق بین المللی بشردوستانه، امنیت، اصول و اخلاق بشردوستانه متمرکز است. آنها احساس مسخِ شخصیت، غیرانسانی شدن، فرسودگی و استرس می‌کنند.[۹۸] پرستاران، فرسودگی شغلی را به دلیل قرارگرفتنِ مکرر در معرض این خشونت گزارش کرده‌اند.

MICUها که مشابه واحدهای نوع II در ایالات متحده هستند و توسط پرستاران و پزشکان اداره می‌شوند، تنها به موارد پزشکی بسیار جدی پاسخ می‌دهند. آن‌ها "نتان" نامیده می‌شوند (اگر پزشک در آن‌ها حضور داشته باشد) یا "اتان" (اگر فقط توسط پرستاران و EMT‌ها پر شده باشد). ایستگاه‌های بزرگ شامل واحدهای ویژه‌ای (به نام "تاران") برای پاسخ به حوادث تلفات انبوه مانند بلایای طبیعی یا حملات تروریستی هستند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نشان شیر و خورشید سرخ، ا ز پرچم سازمان امداد رسانی ایران حذف شد و هلال احمر جای آن را گرفت و در سال 1980م. این بیمارستان صحرایی 60 تختخوابی برای تکمیل و حمایت از کار جمعیت هلال احمر فلسطین راه‌اندازی شد و در عین حال جامعه پزشکی و بشردوستانه تلاش می‌کنند، نیازهای بهداشتی گسترده غزه را برآورده کنند.

انجمن صنفی پرستاران در سال ۱۳۳۶ تشکیل شد و این انجمن به شورای بین‌المللی پرستاری پیوست. از شرایط پذیرش برخی از آموزشگاه‌ها داشتن مدرک دیپلم کامل متوسطه بود. در سراسر دنیا و هم‌زمان در اروپا جنبش‌های انسان دوستانه و سازمان‌های ارگان یافته برای کمک به انسان‌ها تأسیس می‌شد و نیاز به پرستارانی آموزش دیده و حرفه‌ای روز به روز بیشتر احساس می‌شد. در اروپا نگاه به مقولهٔ پرستاری در حال تغییر کردن به یک حرفه بود و در نتیجه در اروپا همگام با جهان نقش و جایگاه اجتماعی یک پرستار در حال تغییر بود. قدیمی‌ترین نوشته‌ها در رابطه با پزشکی و فن درمان و مراقبت از شرق باستان هستند همچنین نوشته‌های خطی مربوط به ۱۷۵۰ قبل از میلاد و متعلق به بابلیان در زمان حمورابی وجود دارد که قوانین حقوقی و قضایی دربارهٔ مشاغل مربوط به پزشکی را در آن جامعه تعریف می‌کند. اگرچه که در تعریف و مفهوم باستانی بیماری، عامل بیماری خدایانی خشمگین هستند که ملت را به خاطر گناهانشان جزا می‌دهند اما این مسئله نیز مانع از تعهد و احساس مسئولیت افراد جامعه و خانواده در قبال بیماران در رسیدگی و مراقبت از بیماران نشد.

از زمان تشدید درگیری‌ها، تیم‌های کمیته بین‌المللی صلیب سرخ خدمات جراحی را در بیمارستان اروپایی غزه ارائه می‌کنند و از بیمارستان‌های دیگر از طریق کمک‌های پزشکی حمایت می‌کنند. ژنو (کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ)- مدال فلورانس نایتینگل در سال 2020 به منظور بزرگداشت پرستارانی که خطرناک‌ترین شرایط را به جان می‌خرند تا از دیگران مراقبت کنند، به آنان اعطا شد. ژنو- کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) و یازده جمعیت ملی صلیب سرخ درتلاشی مشترک برای افتتاح یک بیمارستان صحرایی در رفح برای کمک به پاسخگویی به نیازهای پزشکی فراوان ناشی از درگیری‌های جاری هستند. پرستاری حرفه‌ای در حوزه بهداشت و درمان است که بر مراقبت از افراد و خانواده‌ها برای کمک به بهبود از بیماری و حفظ سلامت و کیفیت زندگی تمرکز دارد. پرستاران با مسئولیت‌های گسترده‌ای همچون پیشگیری از بیماری، مراقبت از افراد بیمار یا ناتوان، آموزش بهداشت، مشارکت در پژوهش‌های پزشکی، و ارائه مراقبت‌های چندجانبه فعالیت می‌کنند.

البته بهتر این بود که چنین سازمانی بین‌المللی باشد و از طرف کلیه دولت‌ها به رسمیت شناخته شود و بدین منظور یک همکاری بین‌المللی به وجود آید، لزوم داشتن چنین سازمانی، مؤسسات بین‌المللی صلیب سرخ و شیر و خورشید سرخ ایران را به وجود آورد. قدیمی‌ترین زمانی که این فکر جامعه عمل پوشید در زمان داریوش کبیر شاهنشاه ایران بود. علی‌رغم این چالش‌ها، جمعیت هلال احمر فلسطین به انجام کارهای حیاتی خود در واکنش به نیازهای پزشکی جوامع غزه ادامه داده است. از جمله این فعالیت‌ها راه‌اندازی 3 پست پزشکی پیشرفته، شش مرکز پزشکی، و سه کلینیک است. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران زیر نظر شاه و خواهرش شمس پهلوی فعالیت می‌کرد. جمعیت تلاش می‌کرد علاوه بر وظایف محوله، افراد جامعه را جهت ایجاد هماهنگی و همکاری در امور خیریه و تعلیم تربیت، تشویق و آنان را به مساعدت اجتماعی در راه تأمین رفاه مستمندان و ایجاد وسایل آسایش دردمندان و محرومان آماده می‌کرد.

او بدینوسیله بر هنری دونانت تأثیر گذاشت، او مؤسس جنبش جهانی صلیب سرخ و هلال احمر بود و همچنین تأثیر بسیار زیادی در جدایی مدارس تخصصی پرستاری از مراکز آموزشی مذهبی داشت که منجر به حرفه‌ای شدن و به صورت یک شغل تبدیل شدن پرستاری شد. در ایالات متحده در سال ۱۸۹۹ شورای بین‌المللی پرستاران تأسیس شد که سخنگوی پرستاری، مرکز ثقل و مرتبط‌کننده پرستاران در سراسر جهان بود و توسعهٔ شغلی و حرفه‌ای پرستاری را در سراسر جهان را پیش می‌برد. پرستاران و ماماها نقشی حیاتی در خدمات درمانی دارند و اغلب تنها مرجع رسیدگی به بیماران در جوامع خود هستند. پرستاران در نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر مدت‌هاست که در صف نخست خدمات بشردوستانه، در جنگ‌ها، بلایای طبیعی، مبارزه با بیماری‌های جدی مثل ابولا، سارس، ویروس کرونا، و اخیراً نیز کووید19 ایستاده‌اند و خود را در معرض خطر قرار می‌دهند. از آنجا که آرم هلال احمر بر گرفته از آرم حکومت عثمانی بود، در دوران پهلوی با اهداف ملی، آرم شیر و خورشید سرخ به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ ارائه گردید که از سوی کمیته مورد قبول قرار گرفت. بعد از انقلاب به دستور علی خمینی برای یکپارچگی کشور های منطقه آرم به هلال احمر تغییر یافت.

چون مجازات او با قانون بود و من یک پرستار بودم و باید به وظیفه‌ام عمل می‌کردم و جان او را نجات می‌دادم. در کشورهایی که بیشتر از این همه‌گیری آسیب دیده‌اند و سیستم‌های مراقبت درمانی در آنها عملکرد معقولی دارد، حدود ۱۰ درصد از کارکنان مراقبت درمانی به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند که این شمار زیادی از افراد است که ممکن است به راحتی دست کم گرفته شود. این درصد ممکن است در جاهایی با سیستم‌های مراقبت درمانی که پیش‌تر به دلیل جنگ، مخاصمه یا عدم سرمایه‌گذاری طولانی مدت تضعیف شده‌اند بسیار بیشتر باشد. خشونت کاری می‌تواند به شکلِ خشونتِ میان‌فردی و اجبار سازمانی هم بروز یابد. خشونت میان‌فردی میانِ کارکنان یا بیماران و خانواده‌هایشان انجام می‌پذیرد. اجبار سازمانی ممکن است شامل حجم کاری بیش از حد، شیفت‌های اجباری، استقرار غیرِ ارادی در قسمت دیگری از محل کار، حقوق کم، محرومیت از مزایا/اضافه‌کاری، محیط کاریِ نامناسب و سایر عوامل استرس‌زا باشد.[۹۵] این مسائل بر کیفیت زندگی تأثیر می‌گذارند.

لزوم داشتن چنین سازمانی، مؤسسات بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر و شیروخورشید سرخ ایران را به وجود آورد. از این رو، تاریخچه فعالیت‌های جمعیت شیر و خورشید سرخ در قالب روند ایجاد، توسعه و اقدامات به عمل آمده توسط دست اندرکاران جمعیت از بدو پیدایش در دورة قاجار تا پایان دورة پهلوی دوم تدوین شده است. اشاره شد، قبل از تأسیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، تشکیلات منسجم و منظم رسمی برای امور خیریه عمومی وجود نداشت. اقدامات خیر خواهانه مردم بر پایه حس نوع دوستی و ایمان و انگیزه‌های معنوی آنان صورت می‌گرفت. جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران نخستین مؤسسه رسمی بود که به امور خیریه و فعالیت اجتماعی عام‌المنفعه و تجمیع امکانات مردم خیرخواه و نوع دوست برای کمک به همنوعان همت گمارد و مسؤولیت مساعدت و رسیدگی به امور بیماران، آسیب دیدگان، فقرا و مستمندان را برعهده گرفت. این جمعیت درسال 1302خ به طور رسمی تشکیل شد و شمس پهلوی در سال 1325خ تحت حمایت برادرش محمدرضا ریاست آن را به عهده گرفت.

هزاران مرد و زن مجروح جنگی که در رنج و عذاب سختی به سر می‌بردند به خاطر فقدان کمک‌های ابتدایی مردند. او که از خانواده‌ای متمول و متدین بود کار خودش را فراموش کرد و روستاییان محلی را سازماندهی کرد تا از مجروحان هر دو طرف جنگ مراقبت کنند. بیرق رسمی شیر و خورشید سرخ ایران یک گره و نیم عرض و سه گره طول دارد و عبارت است از یک تخته پارچـﺔ سفید که در وسط آن شیر و خورشید سرخ به رنگ گلی به شمشیر و بدون تاج ایستاده است. چوب بیرق باید حداقل سه برابر عرض پرده باشد (حداقل چهارگره و نیم) رنگ چوب روغنی سفید وسرچوب ساده است. شیر در وسط پارچه بیرق و ارتفاع آن از نقطه اعلای بلندترین شعاع خورشید تا کف پای شیر معادل ثلث عرض پارچه خواهد بود. هرچند که جوامع بسیاری تشکر از متخصصان درمانی را مورد توجه قرار دادند، در مناطق دیگر گزارش‌های نگران‌کننده‌ای از آزار و اذیت و خشونت علیه پرستاران و سایر کارکنان بخش مراقبت‌های درمانی مرتبط با واکنش به کووید ۱۹ وجود دارد، از جمله در حمل و نقل عمومی و در خانه‌های کارکنان درمانی.

این پرستار خلاق و دلسوز یکی از افرادی بود که در روزهای سخت جنگ کنار رزمندگان ایرانی ماند تا دردهای آن‌ها را کاهش دهد. تا جایی که با شروع جنگ تحمیلی هادی غروی تصمیم گرفت که خانه‌ی شخصی خودش را تبدیل به یک بیمارستان ۳۰ تخت خوابی کند تا مجروحان جنگی را در آن‌جا مداوا کند. بیست و ششمین جلسه شورای حکام اتحادیه مؤسسات صلیب سرخ به دعوت صلیب سرخ چکسلواکی از سوم تا پانزدهم مهرماه سال 1340 در شهر پراگ پایتخت این کشور برگزار شد. ب) تشکیل یک سازمان رابط تا پیوسته فعالیت‌های جمعیت‌های صلیب سرخ را هماهنگ کند و در تنظیم و اجرای عملیات آنان در حوزه‌های ملی و بین المللی مساعدت نماید. پرستاری حرفه‌ای در ایران برگرفته از پرستاری حرفه‌ای در کشورهای اروپایی است، اولین بار در سال ۱۲۹۴ شمسی میسیونرهای مذهبی در ارومیه مدرسه پرستاری تأسیس کردند و این شیوه بعدها به سایر شهرهای ایران نیز گسترش یافت.

این مدال که بالاترین عنوان افتخاری بین‌المللی برای پرستاران است، معمولاً به پرستاران برجسته‌ای اعطا می‌شود که از سوی جمعیت‌های ملی صلیب سرخ یا هلال احمر معرفی می‌شوند. متولد 12 مه 1820، فلورانس نایتینگل از تمامی قید و بندهای زمان خود گسست تا به شغل پرستاری بپردازد. پس از آنکه برای کمک به سربازان مجروح در جنگ کریمه در دهه 1850 به آنجا رفت به انگلستان بازگشت و باقی عمر خود را وقف اصلاح مدیریت بیمارستانی، رسمیت بخشیدن به واحدهای خدمات درمانی نظامی در انگلستان و ارتقای آموزش پرستاران کرد. او در نوشته‌های الهام‌بخش خود بر اهمیت پیشگیری، رعایت بهداشت و آموزش حرفه‌ای تأکید می‌ورزد. هانری دونان، بنیانگذار کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ، آنجا که نظرش را در مورد «گروه‌های پرستاران داوطلب» برای نجات سربازان مجروح در میدان کارزار مطرح کرد در واقع از نوشته‌های فلورانس نایتینگل الهام گرفته بود. در سال ۱۳۲۱ شمسی نخستین آموزشگاه پرستاری غیر دولتی ایر ان به همت شرکت نفت آغاز شد.

هنگام جنگ کریمه یک بانوی نیکوکار انگلیسی به نام «فلورانس نایتینگل» عملا در این راه گام نهاد. پس از آن قرار شد برای مشخص بودن هیات‌های صلیب سرخ یک علامت مشترک بین المللی انتخاب شود. این علامت به صورت پرچمی باشد که هر جا برافراشته می‌شود، آن منطقه بی طرف و مورد احترام قرار گیرد. دولت اسرائیل در 1949م از صلیب سرخ جهانی درخواست نمود ستاره داود به عنوان یک علامت بین‌المللی برای امدادرسانی به رسمیت شناخته شود، اما صلیب سرخ این پیشنهاد را رد کرد. از 1965 صلیب سرخ آمریکا شروع به همکاری با ستاره سرخ داود می‌کرد وکمک‌های آموزشی و فنی در اختیار آنان می‌گذارد. در 1971 صلیب سرخ آمریکا خواستار افزودن تبصره‌ای به قوانین صلیب سرخ جهانی شد که بر اساس آن ستاره سرخ داود به رسمیت شناخته شود و از آن سال مدام فشار فزاینده‌ای بر صلیب سرخ جهانی وارد می‌آورده و هر سال با تبلیغات گسترده و تشکیل کمیته‌های کاری سعی می‌کرد فشار را بر صلیب سرخ جهانی ادامه دهد.

در طی این مدت شیر و خورشید دست به فعالیت‌های زیادی زد و در نقاط مختلف کشور به ایجاد بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، پرورشگاه‌ها و مؤسسات بهداشتی دیگر همت گماشت. علاوه بر آن، در بیش از 5 دهه هنگام بروز مصائب و حوادث مکرر به کمک آسیب‌دیدگان می‌شتافت و نتایج اقدامات و فعالیت‌های جمعیت در این خصوص (چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه پس از آن، در نقاط مختلف کشور) حاصل تلاش نیکوکاران و خداجویانی است که عمر خود را در این راه سپری کرده‌اند. بنا براین، مبادرت به انجام امور خیریه به عنوان یکی از مسائل اجتماعی که همواره مورد توجه افراد خیر اندیش بوده است در سلسله اقدامات جمعیت شیر و خورشید سرخ تجلی یافته است. در هنگامی که علم پزشکی پیشرفتهٔ روم غالباً توسط پزشکان یونانی تأثیر قرار گرفته بود و انجام می‌شد، پرستاری در روم در لابلای خون و جنگ و شمشیر در لژیونهای نظامی روم توسعه و رشد پیدا کرد. سربازان تحت آموزش‌های مقدماتی کمک‌های اولیه قرار می‌گرفتند در همین هنگام نیز حمل بیماران و مجروحان به بیمارستان‌های نظامی نیز صورت می‌گرفت که در آنجا و بیمارستان‌های نظامی از زنان آموزش دیده در زمینهٔ مقررات پرستاری و پزشکی استفاده می‌شد. در خلال سال‌های نخستین فعالیت کلیسا، سن پل خادمهٔ کلیسا فیبه را به عنوان نخستین پرستار به روم فرستاد.

این جمعیت‌ها برای توسعه حیطه عملیات خود تلاش فراوان کردند و با احساس لزوم همکاری نزدیک، حسن تفاهم متقابل، پس از جنگ جهانی اول در سال 1919م، 26 جمعیت ملی صلیب سرخ متحد شدند و «اتحادیه جمعیت‌های صلیب سرخ» را پایه گذاری کردند. این اتحادیه بعدها از جمعیت‌های ملی کشورها تشکیل شد و از مجموع جمعیت‌های ملی و کمیته بین المللی، صلیب سرخ واحدی به نام «صلیب سرخ بین المللی» شکل گرفت. تاریخ پرستاری به‌طور جدایی ناپذیری با توسعهٔ دیگر رشته‌ها مثل پاتولوژی، پزشکی، علوم اجتماعی وآموزش و پرورش پیوند دارد. پرستاری از یک نیاز اولیه برای بیماران و افراد ضعیف جامعه و نه به عنوان یک شغل در جوامع گذشته خود را در طول قرن‌ها از انگیزه‌های اخلاقی و یک عمل خیر خواهانه یا یک دستیار سادهٔ پزشک به یک شغل خدماتی مهم، تأثیرگذار، نقش آفرین و حرفه‌ای تبدیل کرده. از نیمهٔ قرن بیستم درون طیف‌های متفاوت پرستاران جهت‌گیری‌های متفاوت شغلی، که آن‌ها به واسطهٔ هدف جمعی خود مثل کودکان یا سالخوردگان و بر اساس شاخه‌های پزشکی یا اجتماعی آن‌ها به‌طور مثال پرستاری روانی، از هم متمایز می‌شدند به وجود آمد.

به عنوان مثال، در ایالات متحده، «پرستاران عملیِ دارایِ مجوز» (LPN) تحصیلات کمتری نسبت به «پرستاران ثبت نام شده» (RN) دارند و بر این اساس، دامنه فعالیت محدودتری دارند. در میان حوادثی که برای یک شخص اتفاق افتاده، 67% پرسنل درمانی را هدف قرار داده، 22.5% بیماران و زخمیان (شامل بیماران مشکوک به کرونا)، و 5% آوارگان داخلی و پناهندگان بوده‌اند که مورد هدف قرار گرفته‌اند. • در کلمبیا، ساکنان یک شهر مانع از ورود آمبولانس جهت رسیدگی به موارد کووید19 به شهرشان شدند و جداول درمانی محرمانه و اسامی کارکنان و بیماران را چک کردند. • در جمهوری آفریقای مرکزی، بستگان یک شخص فوت شده کارکنان درمانی را مورد ضرب و شتم فیزیکی قرار دادند، چرا که از عدم تحویل جسد به دلیل محدودیت‌های کووید19 به ستوه آمده بودند. نوزده آگوست، روز جهانی بشردوستی، فرصتی است تا به هزاران پزشک، پرستار و خدمت‌رسانان حوزۀ درمان که علیرغم خطرات سلامتی و مشکل انگ‌های اجتماعی که با آن روبرو هستند هر روزه در صف اول مبارزه با کووید19 حاضر می‌شوند، ادای احترام کنیم.

پرستاران در محیط‌های بهداشت حرفه‌ای،[۸۴] کلینیک‌های مستقل، مطب‌های پزشک، کلینیک‌های تحت هدایت پرستار، مراکز مراقبت طولانی‌مدت و کمپ‌ها کار می‌کنند. آنها روی کشتی‌های کروز، پایگاه‌های نظامی و در محیط‌های جنگی هم کار می‌کنند. هیچ بیماری نباید در حالی که روی تخت بیمارستان دراز کشیده کشته شود. هیچ پزشک، پرستار یا هیچ متخصص پزشکی نباید در حین کار برای نجات افراد، جان خود را از دست بدهد. بیمارستان‌ها پناهگاه‌هایی برای درمان و حفظ جان انسان‌ها هستند – حقوق بین‌المللی بشردوستانه بیان می‌کند که همه طرف‌های درگیر باید به فعالیت‌های پزشکی، از جمله زیرساخت‌های آن احترام بگذارند و از آن محافظت کنند.

پرستاران موفق در مورد مراقبت‌هایی که ارائه می‌کنند کوشا هستند و برای یافتن راه‌حل‌هایی برای مشکلاتی که بیماران، تیم‌های مراقبت‌های بهداشتی و سازمانشان را تحت تأثیر قرار می‌دهند، تلاش می‌کنند. 23) اساسنامـﺔ جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، اسفندماه سال 1301 منتشر شده در نشریه و بولتن ماه مه 1924م. الف) تشویق تأسیس و توسعه یک جمعیت ملی صلیب سرخ در هرکشور تا طبق اصول موافقت نامه هایی که مورد تایید اتحادیه جمعیت‌های صلیب سرخ قرار گرفته بود، فعالیت کند. برای آن جمعیت یک قوطی ۵ کیلویی می‌دادند و من مجبور بودم که آن را به کیسه‌های کوچک، تقسیم و بین اهالی اردوگاه توزیع کنم. همراه آقای پاپهن، رئیس هلال احمر شوشتر برای رفع این مشکل شروع به تحقیق کردیم. چون با تمام تلاشی که برای استاندارد نگهداشتن سطح تغذیه انجام می‌دادیم ولی مواد غذایی آنقدر مناسب نبود که مادران بتواند قوت شیر دادن داشته باشند.


پرستاری برای نگهداری سالمندان